آریا بانو

آخرين مطالب

از چنگ تا دوزله؛ روایت موسیقی در سرزمین ایلام فرهنگی هنری

از چنگ تا دوزله؛ روایت موسیقی در سرزمین ایلام
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا / یک پژوهشگر حوزه موسیقی گفت: مطالعات باستان‌شناسی و پژوهش‌های موسیقی‌محور نشان می‌دهند که ایلام باستان یکی از نخستین خاستگاه‌های نظام‌مند موسیقی در فلات ایران بوده است، موسیقی‌ای که هنوز رگه‌های آن در آیین‌های مردم این منطقه جریان دارد.
حمیدرضا قربانی اظهار کرد: تمدن «ایلام» که از کهن‌ترین تمدن‌های ایران به‌حساب می‌آید از موسیقی بسیار بهره برده و سازهای مختلفی ساخته است، به‌طوری‌که در برخی نقش‌برجسته‌ها پیکرک‌ها و مهرهای کشف شده از این تمدن، زنان و مردانی را در حال نواختن موسیقی نشان می‌دهد.
این پژوهشگر حوزه موسیقی گفت: بدون شک یکی از قدیمی‌ترین موسیقی‌های جهان، کردی است که شامل آوازها، ترانه‌ها، آهنگ‌ها و موسیقی‌های بی‌کلام و نغمه‌هایی می‌شود که برای اقوام مختلف از جذابیت زیادی برخوردار است و باید پذیرفت که با اینکه زبان موسیقی غرب کشور کردی است؛ اما موسیقی محلی ایلام دارای یک‌زبان و گویش متفاوتی نسبت به کرمانشاه و کردستان است.
این آهنگ‌ساز افزود: موسیقی ایلام دارای یک ویژگی خاص است و سبک و لحن خودش را دنبال می‌کند و نقش موسیقی در ایلام، تمدن آن و مردمان این منطقه همواره نقشی برجسته، تعیین‌کننده و تاریخ‌ساز بوده و خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: طبق اسناد موجود و پژوهش‌هایی که در خصوص موسیقی ایلام داشته‌ام باید گفت که سکونت بشر در غرب ایران دارای قدمتی طولانی است، از حدود هزاره سوم قبل از میلاد ایلامی‌ها در بخش‌های غربی ایران مستقر شدند و شوش را پایتخت خود قرار دادند، بین‌النهرین به معنی سرزمین میان‌دورود است و به دشت‌های مسطح میان‌دورود دجله و فرات گفته می‌شود، این سرزمین خاستگاه نخستین شهرهای حقیقی و فرهنگ‌های صاحب نوشتار جهان بوده است، مطالعه 25 قرن تاریخ زندگی قوم ایلام نشان می‌دهد که آن‌ها در بیشتر مواقع با همسایگان خود روابط سیاسی، مذهبی و فرهنگی داشته‌اند و در این راستا همواره از هم تأثیراتی گرفته‌اند.
این پژوهشگر حوزه موسیقی افزود: در مورد موسیقی ایلامی تنها تعدادی آثار باستانی که حامل نگاره‌هایی از نوازندگان و سازها هستند، در دست است، اما در بین‌النهرین علاوه بر آثار باستانی که نقش ساز دارند چند نمونه‌ساز نیز وجود دارد، همچنین الواحی به خط میخی از بین‌النهرین در دست است که بر روی آن‌ها در مورد سیستم‌های موسیقایی بین‌النهرین اطلاعاتی وجود دارد، باتوجه‌به اطلاعات موجود در مورد موسیقی این دو منطقه و ازآنجاکه سازهای ملودیک مشترک در فرهنگ موسیقایی دو همسایه وجود دارد می‌توان به بررسی تأثیر پذیری آن‌ها از یکدیگر در زمینه‌سازها و سیستم‌های موسیقی پرداخت.

آریا بانو


وی تصریح کرد: ویژگی عام این موسیقی مانند موسیقی کردی رایج در ایران ریتمیک بودن آن است، یعنی تأکید بر فیگورهای ریتمیکی که ویژه این مناطق است؛ مانند فیگورهای ریتمیک در مقام‌های شادمانی چوپی و سماع و سازهای رایج در این منطقه هم سرنا دهل و جفتان یا دوزله‌اند.
قربانی تأکید کرد: جالب است بدانید ایلام که روزی بخشی از سرزمین باستانی عیلام بوده است، امروز یکی از استان‌های غربی کشور ایران است که مردم این ناحیه به گونه‌های مختلف ایلی، عشایری و شهری زندگی می‌کنند، ازاین‌رو بخش‌هایی از نت‌های باستانی را با زندگی خود همراه دارند و موسیقی آن تاریخی دیرینه دارد.
این آهنگ‌ساز افزود: ایلام سرزمینی است که از دیرباز، صاحب یک فرهنگ غنی و تاریخی بوده و همین استقلال در فرهنگ باعث شده تا موسیقی‌اش منحصراً مختص خودش باشد،
در موسیقی محلی ایلام دو ساز غالب مورد استفاده در اکثر مناطق دوزله و سرنا است که معمولاً دوزله به همراه تنبک و سرنا به همراه دهل در مراسمات مختلف شادمانه و عزا نواخته می‌شود، در شهرستان‌هایی که در همسایگی استان لرستان قرار دارند کمانچه نیز نواخته می‌شود.
وی گفت: موسیقی محلی در ایلام به‌وسیله گروهی که به آنان لوطی یا مطرب اطلاق می‌شود نواخته می‌شود، لوطی‌ها هنرمندان گمنامی هستند که عموماً از لحاظ موقعیت اقتصادی اجتماعی در وضعیت مناسبی نیستند،
آن‌ها هنر موسیقی را یا از پدرانشان فراگرفته‌اند و به سبب علاقه و استعدادی که برای فراگیری موسیقی داشته‌اند به‌صورت تجربی از نسل قبل آموخته‌اند و این هنر را سینه‌به‌سینه و نسل به نسل ادامه داده‌اند.
این پژوهشگر حوزه موسیقی افزود: بر اساس شواهد و قرائن موجود موسیقی ایلام به طور رسمی در دوره ایلام قدیم، همانند میان‌رودان بیشتر در دوره سومری‌ها در راستای امور مذهبی شکل‌گرفته است، اما قبل از آن، به‌خصوص، در دوره‌ آغاز ایلامی در زندگی روزمره کاربرد داشته است و به‌نوعی می‌توان اذعان داشت که تأثیر مذهب در موسیقی جوامع ایلام و میان‌رودان مشابه هم بوده و از سازهایی که از میان‌رودان به ایلام وارد شده می‌توان به ساز چنگ و لیر و از تأثیرات موسیقی و ساز ایلام بر میان‌رودان می‌توان به ساز زهی اشاره کرد.
وی تأکید کرد: از موسیقی ایلام اسناد مکتوب باقی نمانده است؛ اما در تمدن میان‌رودان اسنادی از نگارش موسیقی یا همان نت‌نویسی کشف شده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1383855/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نازنین بیاتی: دوست ندارم مردم از زندگی خصوصیم بدونن

ادامه بارش‌های بهاری در بخش‌هایی از شمال غرب و غرب کشور

ارزیابی خسارت‌ 1200 خودروی سواری آسیب دیده در حادثه بندر شهید رجایی

مسن‌ترین و جوان‌ترین کنکوری‌ها معرفی شدند؛ زمان اعلام نتایج اولیه کنکور

نبرد بین سرعت و هوش

سوسک قورباغه خوار

چیز کیک توت فرنگی خوشمزه ترین دسر بهاری

جایگزین پروتئین وِی در طب ایرانی!

حضور دختران در خانه فضای زیبایی می‌دهد

چرا ما به برخی افراد کمک می‌کنیم اما به برخی دیگر نه؟

شعرخوانی دلنشین دکتر کاکاوند

اعزام 2 اسکواش‌باز ایران به مسابقات قهرمانی آسیا

آرزوی خاص جوکوویچ که بارها محقق شد!

نگرانی کاسمیرو: هنوز هیچ چیز تمام نشده است

سیدعباسی: ادامه لیگ برای استقلال تدارکاتی است

سایه ژابی روی نیمکت رئال افتاد

آغاز جدی مذاکرات مربی الهلال با فدراسیون برزیل

واکنش محسن کیایی به آقایی که از آمپول میترسه!

کمانچه نوازی از شادروان محمد طغیان دهکردی

گیاه کنف فیبر طلایی طبیعت

خرما ویفری یک میان وعده مقوی برای روزهای شلوغ

فابرگاس: شخصیت مورینیو و پپ بیرون از زمین یکی است

واکنش فدراسیون دوچرخه‌سواری به شایعه اعزام یکی از اعضای اسپانسر مالی

شادی خاص علیپور؛ مچ‌بند مشکی به جای پیراهن

اعتراض ستاره بیلبائو: داور باعث برد یونایتد شد

صدمین بازی کریم‌زاده برای مس رفسنجان

پیام رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مناسبت روز معلم و شهادت شهید مطهری

عکس تازه‌ای که از پیمان معادی و خواهرش منتشر شد

با زندگی و بیوگرافی بهنوش طباطبایی آشنا شوید

تصادفات این هفته پایتخت 5 قربانی گرفت

کیفیت هوای تهران قابل قبول اعلام شد

تفال/ ساقیا برخیز و در ده جام را

تقویم تاریخ/ روز معلم

راز یک معمای پیچیده کهکشانی برملا شد

شاعرانه/برای چیدن گل، انتخاب لازم نیست

پایان دوره محرومیت عضلانی‌ترین استقلال

خرمگاه: اشتباه مدیران کم تعداد نبود

طارمی می‌توانست قاتل بارسلونا شود

امپراتوری هالند؛ پشت‌ پرده قرارداد بزرگ با نایکی!

الشهلوب سرمربی موقت الهلال شد

بازگشت غافلگیرکننده پرس به فرمول یک با کادیلاک

حسرت‌آمیزترین نگاه تاریخ استقلال

مربی مشهور ایتالیایی با شروط عجیب نزدیک استقلال

آهنگ «خوابتو دیدم» با صدای آصف آریا

سپاهان بدون سه بازیکن سرشناس!

شمارش معکوس برای آقای گلی مهاجم پرسپولیس

آنچلوتی و آلگری گزینه‌های اصلی هدایت الهلال!

فن‌دایک: بدترین روزهای زندگی، مصدومیتم بود

لوآن پولی علیه سناریوی تکراری شجاعیان

آنچلوتی بالاخره مشکل اصلی رئال را فهمید!