آریا بانو

آخرين مطالب

بررسی دلایل یک شکست

چرا فاو سقوط کرد؟ سیاسی

چرا فاو سقوط کرد؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - حدود ساعت 9 صبح روز 28 فروردین 1367، یگان‌های نیروی زمینی ارتش عراق، وابسته به دو سپاه هفتم و گارد ریاست جمهوری، پس از بمباران موشکی، هوایی و شیمیایی گسترده و همچنین حملات توپخانه‌ای، عملیات خود را آغاز کردند. عراق از بمباران هوایی برای انهدام پل‌های عقبه از جمله پل‌های آبادان و اروندرود و از گازهای شیمیایی سیانور برای از کار انداختن توپخانه و ادوات ایران استفاده کرد.

در اوایل فروردین‌ماه 1367 مطابق با 3 مارس 1988، عراق اطلاعاتی از سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) دریافت کرد که نشان می‌داد ایران بخشی از واحدهای توپخانه خود از شرق اروندرود را به عقب کشیده است. این اقدام بیانگر عقب‌نشینی بخشی از یگان‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز بود. از این زمان کار آماده‌سازی نیروهای عراقی برای عملیات تهاجمی به فاو آغاز شد.
ارتش بعثی عراق پس از یک هفته پاتک سبک در منطقه عملیاتی والفجر 10 در استان سلیمانیه عراق، این منطقه را از روز هشتم نبرد، رها کرد و قوای فکری خود را بر تهاجم به مواضع ایران در جبهه‌های جنوب متمرکز ساخت.
ارتش عراق با دریافت اطلاعات از آمریکا به این نتیجه رسید که زمان مناسب برای بازپس‌گیری فاو و ایجاد اخلال در موازنه نظامی ایران در جنگ فرارسیده است، بنابراین ارتش عراق به‌ جای کشیده شدن به دنبال ایرانی‌ها در نبردهای سخت کوهستانی، در پی به دست‌گیری ابتکار عمل در جبهه‌ها رفت.
با این تدبیر در روز یکشنبه 28 فروردین 1367، ارتش عراق به منطقه عملیاتی «والفجر 8» و به مثلث فاو حمله کرد. از آن‌جا که این تهاجم در 17 آوریل 1988 برابر با روز اول ماه مبارک رمضان آغاز شد، رژیم عراق اسم این عملیات را «رمضان المبارک» گذاشت.
حمله به فاو در شرایطی صورت گرفت که بیشتر فرماندهان و نیروهای تهاجمی سپاه، در غرب کشور و در منطقه عملیاتی «والفجر 10» حضور داشتند. البته این فرماندهان بلافاصله پس از شروع تهاجم عراق خود را به فاو رساندند...
حدود ساعت 9 صبح روز 28 فروردین 1367، یگان‌های نیروی زمینی ارتش عراق، وابسته به دو سپاه هفتم و گارد ریاست جمهوری، پس از بمباران موشکی، هوایی و شیمیایی گسترده و همچنین حملات توپخانه‌ای، عملیات خود را آغاز کردند. عراق از بمباران هوایی برای انهدام پل‌های عقبه از جمله پل‌های آبادان و اروندرود و از گازهای شیمیایی سیانور برای از کار انداختن توپخانه و ادوات ایران استفاده کرد.
گفته می‌شود، تعداد توپخانه ایران در جبهه فاو به کمتر از 30 عراده می‌رسید. در همان ساعات اولیه حمله با گازهای اعصاب، حدود 2 هزار مصدوم به بیمارستان شیمیایی ابوالفضل (ع) در فاو و تعداد 500 رزمنده نیز به بیمارستان صحرایی فاطمه الزهرا (س) در عقبه انتقال یافتند.
پس از بمباران‌های روز اول که 318 مورد حمله هوایی بود، ارتش بعثی با استعداد یک سپاه که حدود 4 لشکر می‌شد، از سه محور ام‌القصر، جاده استراتژیک و جاده البحار به مواضع نیروهای ایران حمله کرد.
در آن هنگام، ایران در این محورهای عملیاتی نیروی زیادی نداشت. تنها واحدهایی از لشکرهای امام حسین (ع)، کربلا، نجف، ثارالله، علی بن ابی‌طالب و تیپ قمر بنی‌هاشم، تحت فرماندهی قرارگاه سیدالشهدا (ع) مسئولیت دفاع از خط فاو را بر عهده داشتند.
استعداد نیروهای ایرانی نیز در هر محور، حدود 4 تا 5 گردان رزمی بود. مجموعا ایران در خط پدافندی 30 کیلومتری فاو، حدود 4000 نیروی پیاده مانوری داشت و حداکثر توان نیروهای ایرانی در منطقه فاو، حدود یک لشکر برآورد می‌شد. این در حالی بود که ارتش عراق با 40 هزار نیرو، یعنی 10 برابر استعداد نیروهای مدافع و با کمک 1450 تانک و نفربر و 35 گردان توپخانه و 318 موردحمله هوایی، به مواضع نیروهای ایرانی هجوم آورد.
ارتش عراق با به‌ کارگیری گازهای شیمیایی vx در خط اول دفاعی نیروهای ایران، خط را سقوط داد و با استفاده از گازهای خردل و آتش سنگین توپخانه و همچنین به‌کارگیری واحدهای زمینی توانست در بعدازظهر روز 29 فروردین 1367، منطقه فاو را از دست نیروهای ایرانی خارج کند و آن را باز پس بگیرد.
از بهمن‌ماه 1364 تا آخر فروردین 1367، مثلث فاو مجموعا 28 ماه در اختیار ایران بود. در این مدت 12 هزار نفر از رزمندگان اسلام در این منطقه به شهادت رسیدند. بعضی از فرماندهان سپاه از آذرماه 1366 معتقد بودند ارتش عراق به فاو حمله خواهد کرد ولی مشخص نبود تهاجم ارتش عراق که از فاو شروع خواهد شد، به کجا ختم خواهد شد.
دلایل موفقیت ارتش عراق در بازپس‌گیری فاو را می‌توان در تجزیه قوای ایران، همکاری اطلاعاتی آمریکا با عراق، به هم خوردن موازنه قوا به نفع وی، نبودن یک فرمانده عملیاتی باتجربه در جبهه والفجر 8 و کمیِ استعداد یگان‌ها و آتش‌های پشتیبانی منطقه عملیاتی والفجر 8، دانست.
البته متکی بودن نیروهای مدافع فاو، فقط به پل بعثت و نداشتن عقبه مطمئن، از ضعف‌های اساسی پدافند از آن جبهه محسوب می‌شد. از طرفی برای دفاع مطمئن از فاو، بایستی آن سرِ پل توسعه می‌یافت که با شکست عملیات کربلای 4، چنین اتفاقی نیفتاد. بنابراین حفظ مثلث فاو، بسیار سخت و طاقت‌فرسا بود.
مشکل دیگر در جبهه فاو این بود که یگان‌های مدافع فاو در سایر خطوط پدافندی مثل شلمچه و جزایر مجنون، مسئولیت پدافندی داشتند و حدود 60 درصد نیروهایشان را سربازان تشکیل می‌دادند و رزمندگان داوطلب بسیجی به‌اندازه کافی درآنها وجود نداشت.
منبع: علایی، حسین، تاریخ تحلیلی جنگ ایران و عراق (جلد 2)، تهران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس: نشر مرزوبوم، چاپ اول 1401، صفحات 408، 409

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1391246/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وضعیت نزدیک‌ترین فروشگاه به کانون حادثه بندر شهید رجایی

خمیازه کشیدنِ مار افعی را ببینید

عاقبت شوم اطاعت از هوای نفس

طرز تهیه خورشت کنگر کوهی متفاوت و لذیذ

رسالت معلمان فقط آموزش نیست؛ نقش حمایت‌گری معلم در رشد شخصیتی دانش‌آموزان

اختراع هولوگرام‌های سه‌بعدی با قابلیت تعامل فیزیکی

رونمایی از پیراهن ویژه بارسا برای ال‌کلاسیکو

هالیدی برای دومین بار برنده جایزه منش ورزشی NBA شد

مهدی طارمی، به یاد مردم بندر در نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا

تیزر گل‌گهر برای دیدار با سپاهان با حال و هوای روز معلم

معروف‌ترین لیدر دنیا درگذشت

اشلوت: بهترین پیام تبریک از سمت کلوپ بود!

علی‌نژاد: بازی‌های کشورهای اسلامی اولویت ورزش ماست

دلتنگی فلامک جنیدی برای دوقلوهایش در «شام ایرانی»

افشاگری بهاره افشاری درباره امیرعلی نبویان و همسرش

ترانه «اول ندیدمت» با صدای روزبه بمانی

رئیس سازمان سنجش: امکان تقلب در کنکور صفر است

نوای سنج و دمام به یاد جانباختگان حادثه بندرعباس در محفل روز دختر

گوشی هایی با طراحی عالی

ناهار روز جمعه این باقالی پلو مخلوط حسابی میچسبه!

چای سبز برای همه قابل مصرف نیست

غزل زیبای سعدی

ریو فردیناند: می‌خواستند کاسمیرو را بفروشند اما او ستاره شد

ترکیب احتمالی تراکتور برای بازی سرنوشت‌ساز

ماموریت فلیک به گاوی؛ بدرخش و محروم نشو

حسین چرخابی: سپاهان با حضور بن یدر 10 نفره بازی می‌کند

فصل برای کنعانی‌زادگان به پایان رسید

من از آدمی که اول جمله‌ش قسم می‌خوره، می‌ترسم!

جورج کلونی نامزد جایزه تونی شد

قتل 3 عضو خانواده با سلاح گرم؛ پسر و عروس زخمی شدند

تاپیر، حیوانی با صفات صلح جویانه

کمک کردن پرندگان به ایمپالا

به جای شکلات چه چیزی به کودکان بدهیم؟

با یک تابلو شکوفه دست‌ساز، بهار را به خانه‌تان بیاورید!

پنجمین پیاده‌روی فضایی کاملا زنانه ناسا انجام شد

محدودیت عقل و دلایل عقلانی در شناخت موضوعات مختلف جهان از منظر مولانا

ویدیوی باشگاه لیورپول به بهانه قهرمانی در لیگ برتر

گل‌های دراماتیک و شوکه‌‌کننده در لحظات پایانی مسابقه

هاروی الیوت: اگر دست خودم بود تا ابد در لیورپول می‌ماندم!

یاگو آسپاس: اعتراض رئال به داوری برایم خنده‌دار است

سرقت عجیب گذرنامه بازیکن سابق استقلال

غیبت حسن یزدانی در زاگرب سوژه تزارها شد

ابراهیمی: کارتال متوجه ایرادهای جدی خط دفاعی پرسپولیس شده است

حسین‌زاده: هر کجا باشم مدیون فرهاد مجیدی هستم

بازگشتی برای معجزه آرسنال در پارک دو پرنس!

لیست مدعیان توپ طلای 2025 تغییر کرد

به یاد معلمان زحمتکش و عزیز ایران‌زمین

بازیگری چی داره که همه دوست دارن بازیگر بشوند؟

آهنگ «دیوار» با صدای اموبند

شرایط جدید خرید سوابق بیمه سربازی اعلام شد