آریا بانو

آخرين مطالب

نگاهی به ازدواج جلال‌ و سیمین و حاشیه‌هایش مقالات

نگاهی به ازدواج جلال‌ و سیمین و حاشیه‌هایش
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /خواهرزاده جلال آل‌احمد در نوشتاری به روابط عاطفی و فکری جلال‌ آل‌احمد و سمین دانشور پرداخته است.
محمدحسین دانایی به مناسبت سالگرد ازدواج جلال آل‌احمد و سمین دانشور، زوج نویسنده مشهور ادبیات معاصرمان (30 فروردین 1329) در یادداشتی با عنوان «تحلیل محتوای یک پیوند» که در اختیار ایسنا قرار داده، نوشته است:
«سوار عشق شو، وَز رَه میندیش
که اسبِ عشق بس رهوار باشد
به یک حمله تو را منزل رساند
اگر چه راه ناهموار باشد
(مولوی)
عواطف و احساسات در ساماندهی یا بی‌­سروسامانی زندگی ما چه نقشی دارند؟ آیا فقط پدیده‌­های ذهنی هستند که در خلوت خصوصی­‌مان پدیدار می‌­شوند، یا پیامدهای عینی و اجتماعی عمیق­‌تری هم دارند و بر سرنوشت یا سرگذشت­مان اثر می‌­گذارند؟
زنده‌­یادان جلال آل‌­احمد و سیمین دانشور که امروز در شمار نویسندگان نامدار ایرانی قرار دارند، در سال 1327 در جریان سفری به شیراز با همدیگر آشنا شدند. این آشنایی، مقدمه عشق و علاقه‌­ای افسانه­‌ای بود که در 30 فروردین 1329 به ازدواج انجامید. (تصویر)

آریا بانو


این ازدواج از آغاز مسأله‌­دار و مسأله‌­ساز بود، چون این دو تن از لحاظ وضعیت خانوادگی و فرهنگی و جایگاه طبقاتی و اجتماعی تفاوت­‌های زیادی با هم داشتند و پیوند زناشویی‌­شان کمی غیرمتعارف و رازگونه به نظر می‌­رسید، ولی بستگان و آشنایان، به‌­زودی با موضوع کنار آمدند و پذیرفتند که این دو تن، به‌­اصطلاح، یک جان در دو قالبند و سری از هم سوا. بدین ترتیب، زندگی مشترک آنان آغاز شد و چون علایق مشترکی هم داشتند، لذا پیوند زناشویی­‌شان، رنگ‌وبوی همکاری گرفت و تا پایان عمرشان هم ادامه یافت، با نتایج و دستاوردهایی که برکاتش هنوز هم در فضای «خانه - موزه سیمین و جلال» به صورت یک حسنه جاریه محفوظ مانده و محسوس است.
اما از طرف دیگر، موفقیت‌­های فرهنگی و مطرح­‌شدن این دو چهره در جامعه ادبی کشور، به‌­تدریج باعث قطبی‌­شدن فضای پیرامونی آنان شد، یعنی گروهی متعصبانه به سمت آل­‌احمد غش کردند و گروهی به سمت دانشور و بعد هم حرف و حدیث­‌هایی درباره مناسبات یا دادوستدهای حرف‌ه­ای آنان درگرفت و صحنه رقابت و حتی تخاصم(!) فرضی این دو تن چنان آراسته شد که گویی زندگی مشترک آنان بازار مکاره­‌ای است که هر کس می­‌کوشد تا متاع خویش را زودتر از دیگران به پول نزدیک کند! این‌گونه توهمات ناشی از همذات­‌پنداری و تعصبات ناشی از ارادت یا عداوت افراطی نسبت به یکی از طرفین، مخصوصاً پس از فوت آل­‌احمد، شدت گرفت تا جایی که برخی از افراد، آل‌­احمد را به درجه رفیع مرشدی و مرادی ارتقاء دادند و دانشور را نهال کوچکی در سایه­‌سار او پنداشتند و برخی دیگر بر عکس عمل کردند، یعنی از دانشور یک موجود اسطوره‌­ای ساختند که در منتها­‌الیه مدرّج کمالات بشری نشسته و عمرش را در راه یک همسر بی‌­استعداد و بی‌­عاطفه و بی‌­وفا(!) تباه کرده است. حقا که اینگونه صورت­‌سازی‌­های حقیر و مستعمل برای ترسیم ماهیت زندگی یک زوج هنرمند و روشنفکر، هم گمراه‌­کننده است و هم تأسف‌­بار.
* * *
بدیهی است که نگاهی جامعه‌شناختی و روان­شناختی به ساختار روابط و ویژگی‌­های پیوند این دو نویسنده و تحلیل محتوای این ویژگی‌­ها، می‌­تواند در کشف حقیقت مؤثر باشد، ویژگی‌­هایی همچون احترام و اعتماد متقابل، پایداری، همگرایی، همکاری، حمایت و باروری:
1) جاذبه متقابل بر اساس شباهت‌های فکری و فرهنگی: این فرایند موجب می­‌شود که افراد جذب کسانی ‌شوند که جهان‌بینی، نظام ارزش‌ها و علایق مشترک دارند. جلال آل­‌احمد و سیمین دانشور هم هر دو اهل قلم، روشنفکر، منتقد ادبی و اجتماعی و دغدغه‌مند مسائل فرهنگ معاصر بودند و همین‌گونه اشتراکات، ستون‌­هایی شدند برای تأسیس و تقویت یک رابطه پایدار.
2) اصل تکمیل‌کنندگی: بیشتر افراد در فرایند ایجاد روابط عاطفی، به دنبال رشد و کمال خود هستند. جلال آل‌­احمد شخصیتی پرشور، تند و تیز و پرخاشگرانه داشت، در حالی‌که همسرش سیمین دانشور فردی آرام‌تر، متین و متفکر بود. طبیعتاً این تضاد، می‌توانست باعث تعدیل و تصحیح رفتارها و رشد و کمال دوسویه آنان شود.
3) رشد در فرایند رابطه: یک رابطه در صورتی سالم و پایدار خواهد بود که به رشد فکری و احساسی هر دو طرف کمک کند. از این لحاظ سیمین دانشور نقش مهمی در حمایت فکری و روحی از آل­‌احمد داشت و جلال آ­ل­‌احمد نیز دانشور را در مسیر نویسندگی تشویق و حمایت می‌کرد.
4) عشق و احترام متقابل: یک رابطه ایده‌آل ترکیبی از صمیمیت، اشتیاق و تعهد است. رابطه این زوج ادبی هم گرچه فرازونشیب‌­هایی داشت، اما همواره مبتنی بر احترام، تعهد و صمیمیت بود. آثار باقی‌مانده از این دوتن و آنچه درباره یکدیگر نوشته­‌اند، سندی برای اثبات صحت این گزاره است.
5) همکاری فکری و الهام‌بخشی: این دو تن از معدود زوج‌های روشنفکر ایرانی بودند که با وجود دیدگاه‌های متفاوت، تأثیر عمیقی بر کارهای یکدیگر گذاشتند. سیمین دانشور تحت تأثیر جلال آل‌­احمد و در بستر روابط و مناسبات اجتماعی آل­‌احمد، به نویسنده‌ای برجسته تبدیل شد. جلال آل‌­احمد نیز از نگاه زنانه و متعادل همسرش هم در روابط اجتماعی و هم در آثار ادبی خویش بهره‌­ها ‌برد.
6) برخورداری از دیدگاه انتقادی مشترک: هر دو تن به مسائل اجتماعی و فرهنگی جامعه توجه داشتند و آثارشان نیز بیانگر دغدغه‌های مشترکشان بود، با این تفاوت شکلی که آل‌­احمد با قلم تند و زهردارش به نقد می‌­پرداخت و همسرش با شیوه­‌ای احساسی‌­تر و قلمی هنرمندانه‌تر.
در مجموع، می‌­توان بدین نتیجه دست یافت که رابطه جلال آل­‌احمد و سیمین دانشور یک نمونه جذاب و بی­‌بدیل از یک پیوند احساسی، عاطفی، فکری و فرهنگی در دوران معاصر است، پیوندی عمیق و قوی علی‌رغم وجود تفاوت‌هایی در سبک زندگی و عقایدشان، پیوندی برآمده از شباهت‌های نظری، روحیه همکاری، احترام متقابل و حمایت فکری و اجتماعی، و سرانجام پیوندی نه ‌تنها احساسی و عاطفی، بلکه قابل تحلیل و توجیه علمی که نشان‌دهندهعمق و معناداری رابطه آن‌هاست و اگر چنین نبود، سیمین دانشور تا 40 سال‌ پس از درگذشت همسر و تا لحظه وداع خودش از زندگی، حلقه ازدواج با «جلالِ زندگی»­اش را به انگشت نمی‌­کرد، یاد او را زنده نگه نمی‌­داشت و به نیکی و احترام از او یاد نمی‌­کرد.
بدون تردید، این نوع پیوند می­‌تواند الگوی ارزشمندی برای جوانان امروز باشد، تا بخوانند و بدانند که «اسبِ عشق بس رهوار باشد!»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1391870/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شاهین از دست متقاضیان پرید

حضور هلدینگ منتسب به بابک زنجانی در میان خریداران اصلی سهام سایپا

باستونی: یامال بهترین بازیکن دنیاست!

دبل‌هت‌تریک قهرمانی تیم زنان چلسی در لیگ برتر!

زومر، متشکریم که آن توپ را گل کردی!‏

میختاریان: تا آخر عمر حسرت گلم به بارسا را می‌خورم!

مصدوم کلیدی استقلال آماده بازی آلومینوم

کوبارسی: با این نتیجه باید از خودمان انتقاد کنیم!

رافینیا: خیلی ریسک کردیم ولی صعود می‌کنیم

باشگاه پرسپولیس: محرومیت پیروانی را فورا لغو کنید

بهترین بازیکن بارسا-اینتر قبل از پایان مشخص شد!

اسکوچیچ جانشین شجاع را انتخاب کرد!

واکنش رونالدو به حذف النصر؛دنیا ادامه دارد!

چه می‌کنه لامین یامال؛ بارسلونا 3-3 اینتر

رافینیا و یک ضربه دیدنی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بارسا 3-3 اینتر؛ فینالیست در سن‌سیرو مشخص می شود

گل سوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

گل سوم بارسلونا به اینتر توسط رافینیا

اعتراض شدید پرسپولیس به تشدید محرومیت پیروانی

موقعیت خوب برای طارمی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بحران برق در اسپانیا؛ بارسلونا 3-3 اینتر

گل دوم بارسلونا توسط فران تورس در دقیقه 38

بدبیاری فلیک در نیمه اول؛ کنده مصدوم شد!

جواد خیابانی گزارشگر بازی استقلال - جوبیلو ایواتای ژاپن در فینال جام باشگاههای آسیا

مهدی طارمی با مچ‌بند مشکی به یاد مردم بندرعباس

تمجید هالند از یامال؛ پسر، تو فوق‌العاده‌ای!

آبشار شوی در دزفول

نمایی از شهر لاداخ در هند

یک روستای تفریحی در جنوب غربی ترکیه

تعدادی مورچه در حال انجام عمل جراحی رو هم دیگه!

گوناگون/ حیوانات می‌توانند مانند انسان‌ها عاشق شوند؟

وقتی حلزون اسپایدرمن میشود

نمایی از ابهتِ دیدنی طاووس را ببینید

برگی از تاریخ/ سفر به تاریخ؛ مادر ناصرالدین شاه در کنار «غلام آفریقایی‌اش، سلیم خان»

معانی لوگو های ایرانی

طرز تهیه بستنی وانیلی هندوانه ای

تغییرات ساختار خانواده‌ها و افزایش سن ازدواج

کری‌ طارمی برای بارسا؛ کار سختی مقابل اینتر دارند

همه دیدند در برنابئو به رئال لطف کردند!

خلاصه بازی النصر 2 - کاوازاکی 3

گل اول اینتر به بارسلونا توسط مارکوس تورام

حسرت و ناراحتی کریستیانو رونالدو پس از ناکامی النصر از صعود به فینال لیگ نخبگان آسیا

پلیس مانع درگیری هواداران بارسلونا و اینتر!

گل دوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

گل اول بارسلونا به اینتر توسط لامین یامال

چه تکنیک نابی داره یامال؛ بارسلونا 1-2 اینتر

کاوازاکی حریف الاهلی در فینال لیگ نخبگان شد؛ رونالدو و النصر عاجز از صعود به دیدار نهایی

وقتی دنبال شوهر عمه میگردی!

خاطره جالب منتقد سینما از نقدی که نوشت و فراستی رد کرد!

تیغ تا حالا سُریده روی پوستت؟!