آریا بانو

آخرين مطالب

چرا نباید دارو‌های یخچالی را آنلاین بخریم؟ اقتصادی

چرا نباید دارو‌های یخچالی را آنلاین بخریم؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ماجرا از این قرار است که در پلتفرم‌های آنلاین، تضمینی برای رعایت زنجیره سرد وجود ندارد و دمای نامناسب هم می‌تواند باعث کاهش اثربخشی دارو شود. مثلا اگر دارویی مثل انسولین یا واکسن در دمای نامناسب نگهداری شود، ممکن است خاصیت درمانی خود را از دست بدهد.

احتمالا اسم «داروهای یخچالی» به گوش‌تان خورده است. اینها داروهایی هستند که برای حفظ اثربخشی و جلوگیری از فاسد شدن، نیازمند نگهداری در دمای پایین - معمولاً بین 2 تا 8 درجه سانتی‌گراد - هستند و به دلیل حساسیت به دما، نور یا رطوبت، در شرایط خاص نگهداری می‌شوند و اگر خارج از این شرایط قرار گیرند، ممکن است خواص درمانی خود را از دست بدهند یا حتی عوارض داشته باشند. برای همین، کارشناسان تاکید دارند که این داروها را از فضای مجازی که ممکن است شرایط نگهداری داروها را رعایت نکنند، خریداری نکنید و فقط از داروخانه‌ها تهیه کنید. 
لیست داروهای یخچالی مفصل است و ما لیست آن را در این گزارش اضافه می‌کنیم تا با آن‌ها بیشتر آشنا شوید، اما درمجموع این داروها شامل گروه‌های مختلفی می‌شود؛ از واکسن‌ها (واکسن هپاتیت، آنفلوآنزا و…) گرفته تا دارویی مثل انسولین، فاکتورهای انعقادی (برای بیماران هموفیلی)، آنتی‌بادی‌های مونوکلونال (برای بیماری‌های خودایمنی)، هورمون‌ها، بعضی آمپول‌ها مثل نوروبیون و ویتامین C، بعضی از آنتی‌بیوتیک‌ها یا داروهای شیمی‌درمانی که تزریقی هستند، و…. 
لیست دقیق این داروها گسترده است و به نوع بیماری و شرکت سازنده بستگی دارد، اما همه آن‌ها برای حمل و نقل و نگهداری نیازمند زنجیره سرد (Cold Chain) هستند. اصلا در کتاب‌ها و مقالات علمی، دستورالعمل‌های دارویی و استانداردهای بین‌المللی (مثل WHO)، این داروها با عنوان «داروهای نیازمند زنجیره سرد» (Cold Chain Drugs) یا «داروهای حساس به دما» شناخته می‌شوند.
در ایران اصطلاح داروهای یخالی به عنوان یک اصطلاح استاندارد و پذیرفته‌شده در گفتمان عمومی و همچنین حرفه‌ای محسوب می‌شود. این اصطلاح در داروخانه‌ها، بیمارستان‌ها و مراکز توزیع دارو جا افتاده و برای اشاره به محصولاتی مثل واکسن‌ها، انسولین، برخی آمپول‌های بیولوژیک و هورمون‌ها به کار می‌رود. همچنین در اطلاع‌رسانی عمومی و آموزش بیماران، به دلیل قابل‌فهم بودن، بسیار کاربردی است. 
اما علت منع فروش آنلاینِ داروهای یخچالی چیست؟ ماجرا از این قرار است که در پلتفرم‌های آنلاین، تضمینی برای رعایت زنجیره سرد وجود ندارد و دمای نامناسب هم می‌تواند باعث کاهش اثربخشی دارو شود. مثلا اگر دارویی مثل انسولین یا واکسن در دمای نامناسب نگهداری شود، ممکن است خاصیت درمانی خود را از دست بدهد. این مساله می‌تواند منجر به‌عدم کنترل بیماری شود. فروش این داروها در فضای مجازی می‌تواند همچنین می‌تواند عوارضی مثل واکنش‌های آلرژیک، تشدید بیماری و حتی مسمومیت به دنبال داشته باشد. 
ضمنا فضای مجازی، امکان فروش داروهای تقلبی یا قاچاق را افزایش می‌دهد که می‌تواند سلامت بیمار را به خطر بیندازد. پلیس فتا بارها از آنلاین‌شاپ‌هایی گزارش داده که تاریخ انقضای داروهایشان گذشته، یا تاریخ داروها را که مربوط به چند سال پیش است، دستکاری می‌کنند و با تاریخ جدید به مشتریان می‌فروشند. محل فروش داروها هم سایت‌ها، اینستاگرام و تلگرام است. 
دکتر سید هادی احمدی، عضو انجمن داروسازان ایران هم در این زمینه می‌گوید: «داروهای یخچالی را به هیچ عنوان نباید به صورت آنلاین فروخت و فروش آنلاین آن‌ها ممنوع است. چون چرخه سرما درمورد این داروها باید رعایت شود و جز داروخانه‌ها هیچ منبع دیگری نمی‌تواند این چرخه را رعایت کند.» 
دکتر احمدی در پاسخ به این سوال که آیا حتی خرید این داروها از سایت‌های معتبر دارو هم ممنوع است، می‌گوید: «ما اصلا هیچ سایت معتبری در ارتباط با فروش دارو نداریم و تا این لحظه، فروش دارو در فضای مجازی مثل پلتفرم‌ها و سایت‌ها و… ممنوع و تخلف است. هرچند خیلی از سایت‌ها و پلتفرم‌ها این داروها را راحت می‌فروشند اما مجوز ندارند.» 
روز گذشته هم سرپرست دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات سازمان غذا و دارو با هشدار درباره فعالیت فروشندگان دارو در فضای مجازی، گفت: «ارسال داروهای یخچالی خارج از شبکه رسمی و مجاز دارویی کشور، خلاف قانون و به طور جدی تهدیدکننده سلامت مردم است.» 
سعید مهرزادی گفت: «داروهای یخچالی باید با رعایت دقیق زنجیره سرد و از مسیرهای رسمی مثل داروخانه‌های مجاز تأمین شوند و هرگونه فروش یا تبلیغ این داروها در فضای مجازی، مصداق تخلف آشکار است و از شهروندان می‌خواهیم به هیچ عنوان به تبلیغات این‌چنینی در صفحات مجازی اعتماد نکنند و دارو را فقط از داروخانه‌های دارای مجوز تهیه کنند. سازمان غذا و دارو هم برخورد قانونی با این تخلفات را با جدیت در دستور کار دارد.» 
در اکثر کشورها، فروش داروهای یخچالی بدون مجوز داروخانه و نظارت سازمان‌های بهداشتی غیرقانونی است و و در ایران هم عرضه محصولات سلامت‌محور در بستر فضای مجازی مجوز ندارد. با این حال تاکنون اراده منسجمی برای برخورد با این تخلف بزرگ وجود نداشته است. بنابراین برای حفظ ایمنی بیماران و تضمین کیفیت دارو، این محصولات باید از داروخانه‌های معتبر و تحت نظارت تهیه شوند. فروش غیرمجاز در فضای مجازی نه تنها سلامت عمومی را تهدید می‌کند، بلکه می‌تواند به عوارض جبران‌ناپذیری منجر شود.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1393030/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شاهین از دست متقاضیان پرید

حضور هلدینگ منتسب به بابک زنجانی در میان خریداران اصلی سهام سایپا

باستونی: یامال بهترین بازیکن دنیاست!

دبل‌هت‌تریک قهرمانی تیم زنان چلسی در لیگ برتر!

زومر، متشکریم که آن توپ را گل کردی!‏

میختاریان: تا آخر عمر حسرت گلم به بارسا را می‌خورم!

مصدوم کلیدی استقلال آماده بازی آلومینوم

کوبارسی: با این نتیجه باید از خودمان انتقاد کنیم!

رافینیا: خیلی ریسک کردیم ولی صعود می‌کنیم

باشگاه پرسپولیس: محرومیت پیروانی را فورا لغو کنید

بهترین بازیکن بارسا-اینتر قبل از پایان مشخص شد!

اسکوچیچ جانشین شجاع را انتخاب کرد!

واکنش رونالدو به حذف النصر؛دنیا ادامه دارد!

چه می‌کنه لامین یامال؛ بارسلونا 3-3 اینتر

رافینیا و یک ضربه دیدنی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بارسا 3-3 اینتر؛ فینالیست در سن‌سیرو مشخص می شود

گل سوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

گل سوم بارسلونا به اینتر توسط رافینیا

اعتراض شدید پرسپولیس به تشدید محرومیت پیروانی

موقعیت خوب برای طارمی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بحران برق در اسپانیا؛ بارسلونا 3-3 اینتر

گل دوم بارسلونا توسط فران تورس در دقیقه 38

بدبیاری فلیک در نیمه اول؛ کنده مصدوم شد!

جواد خیابانی گزارشگر بازی استقلال - جوبیلو ایواتای ژاپن در فینال جام باشگاههای آسیا

مهدی طارمی با مچ‌بند مشکی به یاد مردم بندرعباس

تمجید هالند از یامال؛ پسر، تو فوق‌العاده‌ای!

آبشار شوی در دزفول

نمایی از شهر لاداخ در هند

یک روستای تفریحی در جنوب غربی ترکیه

تعدادی مورچه در حال انجام عمل جراحی رو هم دیگه!

گوناگون/ حیوانات می‌توانند مانند انسان‌ها عاشق شوند؟

وقتی حلزون اسپایدرمن میشود

نمایی از ابهتِ دیدنی طاووس را ببینید

برگی از تاریخ/ سفر به تاریخ؛ مادر ناصرالدین شاه در کنار «غلام آفریقایی‌اش، سلیم خان»

معانی لوگو های ایرانی

طرز تهیه بستنی وانیلی هندوانه ای

تغییرات ساختار خانواده‌ها و افزایش سن ازدواج

کری‌ طارمی برای بارسا؛ کار سختی مقابل اینتر دارند

همه دیدند در برنابئو به رئال لطف کردند!

خلاصه بازی النصر 2 - کاوازاکی 3

گل اول اینتر به بارسلونا توسط مارکوس تورام

حسرت و ناراحتی کریستیانو رونالدو پس از ناکامی النصر از صعود به فینال لیگ نخبگان آسیا

پلیس مانع درگیری هواداران بارسلونا و اینتر!

گل دوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

گل اول بارسلونا به اینتر توسط لامین یامال

چه تکنیک نابی داره یامال؛ بارسلونا 1-2 اینتر

کاوازاکی حریف الاهلی در فینال لیگ نخبگان شد؛ رونالدو و النصر عاجز از صعود به دیدار نهایی

وقتی دنبال شوهر عمه میگردی!

خاطره جالب منتقد سینما از نقدی که نوشت و فراستی رد کرد!

تیغ تا حالا سُریده روی پوستت؟!