آریا بانو

آخرين مطالب

باید انتظارات واقع‌بینانه از سند همکاری ایران و چین داشته باشیم سیاسی

باید انتظارات واقع‌بینانه از سند همکاری ایران و چین داشته باشیم
  بزرگنمايي:

آریا بانو-

محسن شریعتی‌نیا در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به امضای توافقاتی که چین با بیش از 100 کشور و سازمان بین المللی گفت: پکن از این نوع قراردادهای جامع راهبردی با مصر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قزاقستان، پاکستان و کشورهای دیگر منطقه نیز امضا کرده است؛ بنابراین ایران یکی از صدکشور و مجموعه‌هایی است که این توافق را امضا کرده است.

وی، توافق‌های راهبردی بین چین و دیگر کشورها را دارای درجات متفاوتی دانست و افزود: موافقتنامه جامع مشارکت راهبردی چین با ایران در سطح بالایی قرار دارد. البته قراردادهای سطح بالاتر هم وجود دارد. برای مثال قرارداد همکاری راهبردی پکن با مسکو و اسلام آباد در سطح بالاتری است.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، سند امضا شده بین ایران و چین را چارچوبی برای روابط نزدیک بین دو کشور در دهه های آینده ارزیابی کرد و گفت: کارکرد این توافق جهت دهی به مسیر کلان روابط متقابل دو کشور است.

شریعتی نیا با بیان اینکه  سند امضا شده بین تهران و پکن یک سند بالادستی است، خاطرنشان کرد: در اسناد بالادستی، پروژه‌ها تعریف نمی شوند بلکه اولویت‌ها مشخص می‌شوند و این اتفاق یک گام مثبت در روابط ایران و چین است ولی انتظار اینکه این سند، روابط ایران و چین را در آینده نزدیک متحول کند واقع‌بینانه نیست و این سند فقط جهت‌دهی را مشخص می‌کند.

وی با اشاره به قراردادهای مشابه چین با بیش از صد کشور دیگر تصریح کرد: روابط چین با صد کشوری هم که سند مشابه امضا کرده در بیشتر موارد گسترش یافته ولی در مواردی پسرفت هم داشته است و این سند به تنهایی تضمینی برای تحول در روابط تهران-پکن به سمت گسترش نیست؛ منتها بالقوه زمینه را برای گسترش روابط دوستانه بین دو کشور فراهم می‌کند.

استاد روابط بین الملل، امضای توافق تهران-پکن توسط وزیران خارجه دو کشور را نمایانگر اراده سیاسی دو کشور برای توسعه روابط ارزیابی کرد و گفت: اینکه این تفاهم سیاسی به همکاری اقتصادی گسترده‌تر منجر شود، به متغیرهای اقتصادی در بخش خصوصی دو کشور مربوط می شود و دولت‌ها خیلی در آن دخیل نیستند.

سرمایه‌گذاران چینی به وضعیت بین‌المللی ایران توجه دارند

شریعتی‌نیا افزود: ما در آینده با شرکت‌های چینی و بخش خصوصی این کشور طرف هستیم و شرکت‌های چینی برای اینکه به ایران وارد شوند، باید با همتایان ایرانی خود در بخش‌های مختلف به تفاهم برسند. تفاهم شرکت‌های ایرانی و چینی کار بسیار تخصصی و پیچیده است و به محیط بین المللی هم بستگی دارد و شرکت‌ها برای اینکه در ایران سرمایه‌گذاری کنند نیاز دارند که تبادلات مالی ایران با جهان باز باشد و در معرض تهدید و تحریم آمریکا نباشند.

وی، بهبود فضای کسب و کار و رفع تحریم‌های خارجی علیه جمهوری اسلامی را در میزان سرمایه گذاری شرکت‌های چینی در ایران موثر دانست و تصریح کرد: محیط کسب و کار در ایران باید پیش‌بینی پذیر باشد زیرا منطق کنش شرکت‌های چینی با شرکت‌های آلمانی تفاوت زیادی ندارد.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: ایران باید بتواند محیط سرمایه گذاری را برای شرکت‌های خارجی جذاب کند و امضای سند جامع همکاری های راهبردی تهران-پکن می تواند در این جهت تا حدی موثر باشد ولی اینکه با این تفاهم، شرکت‌های چینی به ایران سرازیر شوند و مشکلات اقتصادی حل شود انتظار واقع‌بینانه‌ای نیست.

 بزرگترین قرارداد گازی جهان بین چین و روسیه امضا شده است

شریعتی نیا، همکاری‌های راهبردی بین چین و روسیه را یک نمونه موفق در جهان عنوان و اضافه کرد: مشارکت جامع راهبردی پکن و مسکو باعث شده که چین به بزرگترین سرمایه گذار در اقتصاد روسیه تبدیل شود و بزرگترین قرارداد گازی تاریخ جهان بین این دو کشور به حجم 400 میلیارد دلار منعقد شده است.

وی، افزایش مبادلات تجاری روسیه و چین بعد از امضای سند همکاری های راهبردی بین دو کشور را یادآور شد و گفت: سهم روسیه در بازار نفت چین از یک درصد به 19 درصد رسیده اما در مقابل، کره شمالی که شریک و متحد و همسایه چین و هر دو کشور کمونیستی هستند و پیونگ‌یانگ اولین متحد چین کمونیست بوده، با وجود اینکه 90 درصد تجارت کره شمالی با چین است ولی سرمایه گذاری چین در این کشور صفر است.

این کارشناس ارشد مسائل منطقه درباره دلایل وارد نشدن سرمایه گذاران چینی به کره شمالی گفت: محیط کسب و کار کره شمالی نامساعد است و شرکت‌های چینی از ترس تحریم، هیچ وقت به این کشور ورود نکرده اند و در مورد کوبا و ونزوئلا هم این موضوع صادق است اما در نقطه مقابل، در مورد پاکستان، تاکنون 20 میلیارد دلار از تعهد 60 میلیارد دلاری شرکت‌های چینی انجام شده است.

ایران به چین حق حاکمیتی نخواهد داد/ بحث‌ها درباره سند همکاری با چین نشان دهنده زنده بودن جامعه است

شریعتی‌نیا، متفاوت بودن تجربه کشورهای مختلفی که با چین کار می کنند را یادآور شد و افزود: تجارب کشورها بسیار متفاوت است و به ما می‌گوید که کار با چین و شرکت‌های چینی در حوزه اقتصادی منوط به این است که محیط کلان کسب و کار در یک کشور حداقل به صورت نسبی آماده باشد و اگر این آمادگی وجود نداشته باشد و شرکت‌ها از تحریم هراس داشته باشند با قدرت در کشور مقصد حاضر نخواهند شد حتی اگر قرارداد راهبردی هم امضا کرده باشند.

وی با بیان اینکه چین شریک سیاسی مهم ایران است و سهم 30 درصدی در تجارت خارجی ایران دارد، گفت: زندگی روزمره ایرانی‌ها به چین گره خورده است بنابراین نباید از انتقادات علیه توافق تهران-پکن نگران شد و بحث‌هایی که در مورد توافق با چین در جامعه وجود دارد نشان‌دهنده زنده بودن جامعه ماست.

این استاد روابط بین الملل خاطرنشان کرد: مطرح شدن دیدگاه‌های مثبت و منفی درباره سند همکاریهای جامع راهبردی با چین بنیان اجتماعی سیاست خارجی کشور را تقویت می‌کند و برای آینده روابط دو کشور هم مفید است.

شریعتی نیا در پاسخ به سئوالی درباره نگرانی منتقدان از به خطر افتادن حاکمیت سرزمینی ایران در نتیجه توافق راهبردی با چین تصریح کرد: بحث مالکیت و حاکمیت چین بر جزایر ایران مطرح نیست بلکه مدیریت پروژه‌ها در این جغرافیاها مطرح است که ما الان با هند هم چنین توافقی داریم و مدیریت بخشی از چابهار در اختیار هندی‌هاست اما حاکمیت آن در اختیار ماست و هندی‌ها فقط در بخش های اقتصادی آن فعال هستند و ایران هر وقت که بخواهد به کار هندی‌ها در آنجا پایان می‌دهد.

وی در عین حال خواستار نظارت‌های رسانه‌ای و دستگاهی بر قراردادهای منشعب از امضای سند جامع راهبردی بین تهران و پکن شد و گفت: از درون این تفاهم کلی با چین، قراردادهای زیادی می‌تواند بیرون بیاید که باید منجر به انتقال تکنولوژی و سرمایه به کشور شود.

این استاد دانشگاه ضمن تاکید بر ضرورت و اهمیت تقویت روابط با کشورهای شرقی از جمله چین گفت: همکاری با چین یک ضرورت است اما باید مراقب منافع کشور هم باشیم و قراردادهای حاصل از توافق باید توسط رسانه‌ها و دستگاه‌ها بررسی شوند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/562400/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«خواهرخوانده زشت»؛ روایتی جذاب اما عجیب از سیندرلا

نگاهی به استایل آمریکاییِ ستاره «پایتخت»

مجری شبکه دو: داماد ابراهیم حاتمی‌کیا هستم

آوازخوانی علی نصیریان با نوای سه‌تار

بازنشستگی سالانه تا 3000 پرستار در کشور

آهنگ جدید/ علی زندوکیلی «رهایی» را منتشر کرد

برگزاری فستیوال کوچه قطعی شد/ بازگشایی درهای بوشهر به روی موسیقی

تیزری از سریال «وحشی» با صدای شروین حاجی پور

کنسرتی با تکنیک لوپ استیشن در رشت

پلمپ نخی کیسه‌ها اینطور را باز کنید!

اهمیت شناسایی کم‌شنوایی در کودکی/آمار کم‌شنوایی ناتوان‌کننده در بزرگسالان

صادرات ضدآفتاب‌های نانویی ایرانی به 4 کشور

بخشی از کتاب/ زیستن یعنی آموختن

ماجدی: تیم های منتخب استان تهران پشتوانه تیم های ملی خواهند بود

مدیرعامل مستعفی در جلسه هیئت مدیره پرسپولیس

اعلام فینالیست‌های جوایز سالانه NBA

ثبت رکوردی جدید در تیم ملی والیبال

بدهی سنگین فتح‌الله‌زاده و یک میلیاردی مدیر سابق به استقلال

«دُرّ شَهوار سلطان»؛ شاهدخت عثمانی که «رضاخان» او را برای پسرش می‌خواست

بیوگرافی «ستاره پسیانی» و فیلم هایی که بازی کرد

چهره ها/ عکس یادگاری سانیا سالاری در کنار بزرگ مرد سینما

جزئیات طرح "خودروی متصل" از زبان سردار رادان

دستگیری زورگیران بی‌رحم خیابان بعثت

استراحت گلۀ گوزن زیرسایۀ شکوفه های گیلاس در ژاپن

مگشت پلو، از غذاهای خوشمزه و لذیذ خوزستانی

از هر 1000 تولد 4 نوزاد با شکاف لب متولد می‌شوند

مسیر بازگشت به زندگی پس از تجاوز

تماشای پشت دیوار در تاریکی مطلق با امواج وای‌فای

مرادمند بازی با هوادار را از دست داد

آرنولد حق بازی کردن برای لیورپول را ندارد!

آنچلوتی: در نیمه دوم در تمامی جنبه‌ها عالی بودیم

کلهر: مدیرعامل جدید، اشتباهات درویش را تکرار نکند

دیدار تاریخی سفیر آمریکا با مهدی بازرگان، اولین نخست وزیر پس از انقلاب/ عکس

آرش ظلی‌پور: خوشحالم در نمایشی بازی می‌کنم که درباره جزیره هرمز است

عکس بازسازی شده «سعید کنگرانی» در ایام جوانی

تقی آزاد ارمکی: آقایان، موضوع مهاجرت افغان ها را به شوخی گرفته‌اند/ ویدئو

کنسرت وحید تاج از حوزه هنری مجوز داشت/ درخواستی از وزارت فرهنگ نداشتیم

بازخوانی جنجالی‌ترین پرونده قتل 12سال اخیر؛ چرا جسد غزاله پیدا نشد؟

تمدید اعتبار کارت‌های هوشمند ملی تا پایان سال 1405

خیابان «هرجور راحتی» در هند

آموزش نوشیدنی کافی شادی با 3 قلم مواد

اهمیت تفاهم بین زوجین و راه های تقویت آن

پرده‌برداری از راز مسری بودن خمیازه

من از تکثر باران ندیده‌ام خیری؛ مرا به خلوت آغوش یار برگردان

والورده: فکر نکردم، فقط شوت زدم!

حضور علی پاکدامن در گرندپری سئول

ورود VAR به بازی‌های حساس لیگ دسته اول فوتبال

دعوت از 19 ورزشکار به اردوی تیم ملی پاراتیراندازی با کمان

حذف وزنه‌برداری و گلف از المپیک جوانان 2026

استفاده از تجربیات بازنشستگان موجب ارتقا بهره وری بنیاد است