آریا بانو

آخرين مطالب

تاثیر کنترل وزن بر سلامت مغز پزشکي

تاثیر کنترل وزن بر سلامت مغز
  بزرگنمايي:

آریا بانو - متخصصان علوم پزشکی می‌گویند تاثیر چاقی بر وضعیت سلامت مغز و «عملکرد شناختیِ» آن تایید شده است اما آثار بلندمدت الگوهای مختلف چاقی بر روند پیری مغز هنوز به‌ طور کامل شناخته‌شده نیستند.

بسیاری از مطالعات موجود هم صرفا به داده‌های مقطعی تکیه دارند که تمایز میان چاقی مزمن و چاقی مقطعی و موقت را دشوار می‌کند. همچنین مشخص نیست که سطوح مختلف چاقی در طول زمان چگونه بر ساختار و عملکرد مغز تاثیر می‌گذارند.
در همین حال با توجه به افزایش جهانی چاقی، بررسی سازوکارهای سیستم مغزواعصاب مرتبط با چاقی و تاثیر آن بر سلامتی مغز و عملکرد شناختی آن اهمیت ویژه‌ای یافته، با این حال از آنجا که تاثیر چاقی بر مغز پیچیده و چندلایه است، پروفسور «آنچی کیو»، استاد گروه فناوری سلامت و انفورماتیک دانشگاه پلی‌تکنیک هنگ‌کنگ، مطالعه تازه‌ای را منتشر کرده است که به شناخت بهتر سازوکارهای عصبی حاکم بر رابطه بین چاقی و سلامت شناختی در بزرگسالان کمک می‌کند.
این بررسی با عنوان «تاثیر چاقی طولانی‌مدت بر ساختار مغز، ارتباط عملکردی و شناخت در بزرگسالان» در نشریه سلامت روان طبیعت (Nature Mental Health) منتشر و داده‌های آن از پایگاه بیوبانک انگلیس مربوط به بیش از 500 هزار شرکت‌کننده بالای 40 سال با پیش‌زمینه‌های قومی متنوع استخراج شده است.
مطالعه پروفسور کیو به روش تحلیل طولی جامع، این شکاف‌ها را پر و تاثیر مسیرهای گوناگون چاقی را بر سلامت مغز و شناخت در بزرگسالان بررسی کرده است.
در مطالعات طولی (در طول زمان)، متخصصان بررسی می‌کنند که شاخص توده بدنی یا سایر معیارهای چاقی در طول سال‌ها چه روندی طی می‌کنند. این روندها را «مسیر» (trajectories) می‌نامند.
این مطالعه با استفاده از داده‌های بانک اطلاعات زیستی انگلیس، پنج مسیر متفاوت چاقی را شناسایی کرد: کمی پایدار (افرادی که همیشه وزن پایینی داشتند و این وضعیت را در طول زمان حفظ کرده‌اند)، متوسط‌ پایدار (افرادی که همیشه چاقی یا اضافه‌وزنی متوسط داشتند و این سطح تغییر زیادی نکرده است)، زیاد پایدار (افرادی که همیشه چاق بوده‌اند)، افزایشی (افرادی که وزنشان در طول زمان افزایش یافته و از وزن پایین یا متوسط به چاقی شدید رسیده‌اند) و کاهشی (افرادی که ابتدا چاق بودند، اما در طول زمان وزنشان را کم کردند) و بررسی می‌کند که این مسیرها چگونه بر ساختار مغز، عملکردهای ارتباطی و توانایی‌های شناختی در افراد میانسال و سالمند تاثیر می‌گذارند.
نکته قابل توجه این است در افرادی که در مسیر کاهشی چاقی قرار داشتند، نسبت به گروه کمی پایدار، آسیب کمتری در ساختار مغز و عملکرد شناختی مشاهده شد. در مقابل، مسیرهای افزایشی، متوسط‌ پایدار و زیاد پایدار به ترتیب با اختلالات شدیدتر در ساختار مغز، ارتباطات عملکردی و توانایی‌های شناختی همراه بودند. در این میان، آسیب‌ها در مسیر افزایشی، ابتدا در نواحی جلویی مغز شروع شد و به مرور گسترش یافت، در مسیر متوسط پایدار به لوب آهیانه‌ و گیجگاه گسترش یافت و در مسیر زیاد پایدار به اختلالات مغزی گسترده منجر شد.
به گزارش ایندیپندنت، این یافته‌ها نشان می‌دهند که چاقی تدریجی با تغییرات منفی در ساختار و عملکرد مغز و اختلال شناختی همراه است. بنابراین پایش و کنترل طولانی‌مدت وزن به‌ویژه از طریق رویکردهای چندبعدی از اهمیت بالینی برخوردار است؛ یعنی می‌تواند در پیشگیری و کنترل مشکلات شناختی در افراد چاق و در معرض چاقی موثر باشند.
پژوهش نتیجه می‌گیرد که چاقی مزمن می‌تواند یک شاخص بالقوه برای ارزیابی پیری مغز باشد و برای حفظ سلامتی مغز، کاهش شدت و مدت زمان چاق بودن ضروری است.
پروفسور کیو می‌گوید: با افزایش جمعیت سالمندان، موارد ابتلا به بیماری‌های تخریب‌کننده سلول‌های عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون که درمان قطعی برای آن‌ها وجود ندارد، رو به افزایش است. این پژوهش نشان می‌دهد کنترل بلندمدت وزن می‌تواند به بهبود سلامتی مغز کمک کند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1396044/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خاطره جالب رئیس بنیاد شهید از دوران اسارت

4 گوشه دنیا/ پیرترین انسان جهان درگذشت

درختان گیلاس در رودخانه کانونجی-گاوا ژاپن

چتر دریایی شیر، طولانی ترین حیوانات جهان

آب خوردن مار را دیده بودید؟

حکمت/ نفس خود را سرزنش کنید

ته چین تک نفره؛ یک فینگر فود شیک و خوشمزه

آیا گوشی همراه باعث تومور مغزی میشود؟

تو بدون ما هیچی نمی‌شی!

بچه اول هستید یا آخر؟

«کلاه کیه؟» کتاب جدید مجید راستی منتشر شد

روزنامه اول ایتالیا حامی مهدی طارمی!

جدایی مشهورترین زوج فوتبالی دنیا

دیشب بارسلونا با اختلاف اینتر را له کرد!

پرسپولیس با کارتال به دنبال فراموشی فاجعه

غیبت مدافع بارسا در بازی برگشت با اینتر و ال‌کلاسیکو

بدون مربی، بدون دفاع؛ رئال ناشناخته در آمریکا!

جواب رد مجید حسینی به کارتال و پرسپولیس

زمین فوتبالو بزن به نام نوه‌ام

آغاز یک سریال تاریخی ـ فانتزی از فردا

بهترین سریال‌های 2025 که نباید از دست بدهید

تیتراژ سریال «قول مردونه» با صدای محمدرضا هدایتی

حال و هوای داوطلبان نوبت صبح نخستین آزمون سراسری 1404

آمار فوتی‌های حادثه بندر شهید رجایی افزایش پیدا نکرد؛ تعداد مصدومین بستری به 39 نفر رسید

لحظه‌ای نادر؛ کایوت از پنجره سقفی خانه آب نوشید

اثرات سلام بر حضرت معصومه(س)

پرنده‌ای که با نان ماهیگیری می‌کند

رانندگی در میان طوفان شن در عراق

داور فینال لیگ قهرمانان آسیا مشخص شد

تسویه حساب یامال با پزشک سابق رئال

نفس راحت انریکه؛ دمبله به بازی آرسنال می‌رسد

تبریک به اینزاگی، انتظارم از بارسا بیشتر بود

داور مصری: قضاوت فغانی برای تیم رونالدو عالی بود

کاپلو گفته بود بازی اینتر و بارسا 3-3 می‌شود!

تنها خرید سرخ‌ها باید برای فصل بعد خط و نشان بکشد

خبر تلخ برای اینتر؛ مصدومیت لائوتارو جدی است

نادر بی‌صدا در دفاع ذوب می‌درخشد!

باید گل سوم را زودتر به بارسا می‌زدیم

علی صادقی واقعا خنده‌اش گرفت

«من دلم تنگه» را از زانیار خسروی بشنوید

دفترچه سوالات «علوم انسانی و علوم ریاضی» نوبت اول کنکور 1404 منتشر شد

نمایی زیبا از پنجره خلیج فارس

طبیعتی بکر و زیبا

مرغ گریل شده با سس مخصوص

کیک صبحانه نوستالژی رو خودت درست کن

تأثیر مصرف موادمخدر بر باروری

شگرد گلخونه ها برای رشد انفجاری گیاهان آپارتمانی

مورچه جهنمی؛ شکارچی مرگبار 113 میلیون ساله

شعرخوانی زیبا از هوشنگ ابتهاج

جباری: برای قهرمان شدن باید بهتر شویم؛ لیگ برای ما مهم است