آریا بانو

آخرين مطالب

یک‌ سوم افراد با این بیماری متولد می‌شوند پزشکي

یک‌ سوم افراد با این بیماری متولد می‌شوند
  بزرگنمايي:

آریا بانو - مغز به خودی خود فاقد گیرنده‌های درد است؛ یعنی خودِ مغز اصلاً درد را حس نمی‌کند و چیزی که باعث درد در ناحیه سر می‌شود، ساختارهای اطراف مغز هستند.

سردرد، یکی از شایع‌ترین اختلالات عصبی در سراسر جهان است که می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. بر اساس طبقه‌بندی بین‌المللی اختلالات سردرد (ICHD-3)، حدود 200 نوع سردرد در دنیا شناسایی شده است که البته در آمارها اختلاف وجود دارد؛ آمارهای بین‌المللی از 150 تا 300 نوع سردرد را گزارش داده‌اند و علت این اختلاف آمار، تفاوت در روش‌های دسته‌بندی بین‌المللی و میزان جزئی‌نگری در آنها است.
علت بروز سردرد چیست؟
علت بروز سردرد، تحریک ساختارهای حساس به درد در سر و گردن است. مغز به خودی خود فاقد گیرنده‌های درد است؛ یعنی خودِ مغز اصلاً درد را حس نمی‌کند و چیزی که باعث درد در ناحیه سر می‌شود، ساختارهای اطراف مغز هستند. ساختارهایی مثل عروق خونی (رگ‌ها)، پرده‌های مغز (مننژها)، اعصاب مغزی به‌ویژه عصب سه‌قلو، عضلات سر و گردن و پوست جمجمه حساس به درد هستند.
تحریک این ساختارها می‌تواند از طریق فرآیندهای التهابی، مکانیکی (مانند انقباض عضلانی یا فشار)، شیمیایی (تغییرات در سروتونین یا هیستامین) یا عروقی (گشاد یا تنگ شدن عروق) رخ دهد.
به عنوان مثال در میگرن، فعالیت غیرطبیعی سلول‌های عصبی و تغییرات در جریان خون مغزی می‌تواند باعث تحریک عصب سه‌قلو و آزادسازی مواد التهابی شود که منجر به درد ضربان‌دار می‌شود. همچنین استرس، کم‌آبی، تغییرات هورمونی یا محرک‌های محیطی می‌توانند این فرآیندها را فعال کنند.
خوب است بدانید سردردها به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند: سردردهای اولیه و سردردهای ثانویه. سردردهای اولیه ناشی از فعالیت بیش‌ازحد یا اختلال در ساختارهای حساس به درد در سر هستند و به بیماری زمینه‌ای مرتبط نیستند. این نوع سردردها شامل میگرن، سردرد تنشی، سردرد خوشه‌ای و سایر سردردهای اولیه مانند سردردهای ناشی از سرفه، فعالیت بدنی، سردردهای ناشی از دوران قاعدگی و حتی ناشی از رابطه جنسی هستند. عوامل مؤثر در ایجاد این سردردها می‌تواند شامل فعالیت شیمیایی مغز، اعصاب یا عروق خونی اطراف جمجمه و عضلات سر و گردن باشد.
سردردهای ثانویه اما نتیجه یک بیماری زمینه‌ای هستند که می‌تواند اعصاب حساس به درد در سر را فعال کند. علل این نوع سردردها شامل عفونت‌های سینوسی، فشار خون بالا، تومور مغزی، مننژیت، سکته مغزی و سایر شرایط پزشکی است.
شایع‌ترین نوع سردرد اولیه از نظر متخصصان، "سردرد تنشی" است که حدود 26 درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار داده است. این سردرد معمولاً به صورت درد خفیف تا متوسط در دو طرف سر احساس می‌شود و اغلب با احساس فشار یا سفتی همراه است.
سردرد میگرنی هم که نوعی سردرد ضربان‌دار و شدید است که معمولاً در یک طرف سر احساس می‌شود و با تهوع، استفراغ و حساسیت به نور و صدا همراه است، حدود 14 درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و در زنان شایع‌تر از مردان است. میگرن، یک عارضه ژنتیکی و ارثی است و دکتر بابک زمانی، متخصص مغز و اعصاب درباره آن می‌گوید: «چیزی به اسم «ابتلا به میگرن» وجود ندارد؛ 30 درصد افراد با این سردرد متولد می‌شوند. یعنی این 30 درصد، استعداد ابتلا به میگرن را در طول زندگی دارند. حالا ممکن است این عارضه در دوران کودکی در آنها بروز کند یا در دوره میانسالی.»
سردرد خوشه‌ای هم نوعی سردرد بسیار شدید و یک‌طرفه است که در دوره‌های زمانی مشخصی بروز می‌کند. این سردردها معمولاً کوتاه‌مدت هستند اما می‌توانند چندین بار در روز تکرار شوند. این سردرد به سردرد خودکشی هم معروف است و دلیل این نام گذاری این است که سردرد خوشه‌ای آن قدر دردناک و آزاردهنده است که فرد بی‌طاقت می‌شود و ترجیح می‌دهد خودش را از بین ببرد.
دکتر گلاره بنی‌هاشمی، متخصص مغز و اعصاب می‌گوید: «این سردرد، یکی از شدیدترین سردردهایی است که یک انسان می‌تواند تجربه کند و گاهی آن قدر شدید می‌شود که در مواردی میل به خودکشی در فرد پیدا می‌شود.» به گفته دکتر بنی‌هاشمی، «این سردرد ژنتیکی نیست و معمولا علت زمینه‌ای مثل تومور یا بیماری‌های دیگر ندارد و اغلب تحت تاثیر عوامل محیطی بروز پیدا می‌کند.»
با کدام سردرد باید به پزشک مراجعه کنیم؟
خیلی‌ها می‌پرسند از کجا بدانیم چه سردردی اهمیت مراجعه به پزشک دارد؟ و کی باید مراجعه کنیم؟ موضوع این است که بعضی از سردردها گذرا و موقت هستند و با کمی استراحت یا مصرف مسکن یا اصلاح برخی عادت‌های تغذیه‌ای مثل نوشیدن آب کافی در روز یا عدم مصرف فست‌فودها، غذاهای چرب، زیاده‌روی نکردن در مصرف قهوه و ... زود خوب می‌شوند. اما بعضی از سردردها مدام تکرار می‌شوند و عملکرد روزانه فرد را تحت تاثیر خود قرار می‌دهند. بنابراین اگر سردردهای مکرر یا شدید داشتید، مشاوره با یک پزشک متخصص مغز و اعصاب توصیه می‌شود.
پزشک برای تشخیص دقیق علت سردرد معمولاً با بررسی تاریخچه پزشکی بیمار، معاینه فیزیکی و در صورت لزوم انجام آزمایش‌های تصویربرداری مانند MRI یا سی‌تی‌اسکن اقدام می‌کند. توجه به الگوی سردرد، شدت، مدت زمان، عوامل محرک و علائم همراه می‌تواند به تشخیص دقیق‌تر کمک کند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1396286/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

منبع اول درآمد دانشگاه‌های علوم پزشکی چه قشری هستند؟

گزارش صدا و سیما از نحوه پوشش رسانه‌ای حادثه بندر شهید رجایی

حال و هوای خوب این روزهای حرم مطهر رضوی

سیلی سنگین به صورت سارق معروف تهرانی در حضور ماموران پلیس

بازداشت ستاره‌های تیم صنعتی در میهمانی شبانه

20 سال از اولین گل دوران حرفه‌ای مسی گذشت

بهترین گل‌های ستاره‌های زیر 21 سال

باشگاه استقلال: هنوز قراردادی با ماتزاری امضا نشده است

گواردیولا: دیشب به بارسلونا افتخار کردم

اتهام عجیب به کمپانی روی نیمکت بایرن!

ستایش بالاخره بله گفت

یادی از بابک بیات، آهنگ‌ساز سریال «ولایت عشق»

حادثه بندرعباس ایثار کادر سلامت در اوج کرونا را یادآوری کرد؛ ترخیص 974 مصدوم در 24 ساعت

حاشیه‌های جالب امروز کنکور

سرقت گل های مراسم تشییع پاپ توسط مردم!

انواع پنیر آشپزی و استفاده جالب هر کدام در آشپزی

5 ویتامینی که مصرف آن برای زنان واجب است

پوست، آینه‌ای از تنش‌های درونی انسان

برگزاری روز نجوم 1404 در سراسر ایران با شعار «نجوم، آموزش و ترویج علم»

صحبت هایی دلنشین از باران نیکراه

رحمتی همچنان با شمس‌آذر و عنوان غول‌کش

من به میلان نیامده‌ام که زود برگردم!

انتقال تیم فوتبال هوادار به استان گلستان

خدابنده‌لو و خاطرات شیرین از دل کویر

خبر بزرگ؛ بارسا حماسه را از رئال ربود!

فوری؛ والتر ماتزاری سرمربی استقلال شد

رسمی: سیمونه اینزاگی محروم شد

ناریا هزارتوی یک قصه

تجلیل از دختران معظم شهدا و بانوان شاغل در بنیاد شهید قم به مناسبت روز دختر

قوانین ایثارگری بازنگری می‌شود

آخر هفته چه فیلم هایی از رسانه ملی پخش می شود؟

خاطره جالب رئیس بنیاد شهید از دوران اسارت

4 گوشه دنیا/ پیرترین انسان جهان درگذشت

درختان گیلاس در رودخانه کانونجی-گاوا ژاپن

چتر دریایی شیر، طولانی ترین حیوانات جهان

آب خوردن مار را دیده بودید؟

حکمت/ نفس خود را سرزنش کنید

ته چین تک نفره؛ یک فینگر فود شیک و خوشمزه

آیا گوشی همراه باعث تومور مغزی میشود؟

تو بدون ما هیچی نمی‌شی!

بچه اول هستید یا آخر؟

«کلاه کیه؟» کتاب جدید مجید راستی منتشر شد

روزنامه اول ایتالیا حامی مهدی طارمی!

جدایی مشهورترین زوج فوتبالی دنیا

دیشب بارسلونا با اختلاف اینتر را له کرد!

پرسپولیس با کارتال به دنبال فراموشی فاجعه

غیبت مدافع بارسا در بازی برگشت با اینتر و ال‌کلاسیکو

بدون مربی، بدون دفاع؛ رئال ناشناخته در آمریکا!

جواب رد مجید حسینی به کارتال و پرسپولیس

زمین فوتبالو بزن به نام نوه‌ام