آریا بانو - ایرنا / استان بوشهر در میان استان های جنوبی کشور فرهنگ غذایی بسیار ویژه ای دارد. غذاهای تند و لذیذ با عطر و طعم دریا موجب می شود تا هیچ وقت تجربه امتحان کردن این غذاها را فراموش نکنید.بوشهریها تبحر بسیار خاصی در خوشمزه کردن هر غذایی دارند. ادویههای منحصر به فرد و مواد اولیه تازهای که در این استان استفاده میشود، طعم غذاها را خاص و به یاد ماندنی میکند. شاید هم این روحیه گرم و بسیار مهمان نواز بوشهریها است که روی غذاهایشان تاثیر میگذارد و آنها را تا این حد لذیذ و خاص میکند. اگر تاکنون نتوانستید به بوشهر سفر کنید و غذاهای سنتی و محلی این استان را امتحان کنید، با ما همراه شوید تا شما را با محبوبترین غذاهای این استان آشنا کنیم و فوت و فن تهیه این غذاها را برایتان ذکر کنیم. قیمه بوشهری قیمه بوشهری برخلاف اسم اش با قیمههای معمولی تفاوت زیادی دارد. عمده این تفاوت مربوط به له کردن گوشت میشود، البته مزه آن هم تا حدودی فرق میکند. قیمه بوشهری ظاهری شبیه به حلیم بادمجان دارد. لپه و گوشت را با هم میکوبند تا کاملا له شوند به طوری که هنگام سرو و قاشق زدن حسابی کش بیاید. در بوشهر این غذا را اغلب همراه با شکرپلو که یکی دیگر از غذاهای سنتی استان است، سرو میکنند.
مواد اولیه گوشت سر دست 500 گرملپه 250 گرمپیاز یک عدد درشترب گوجه فرنگی 2 قاشق غذاخوریسیب زمینی یک عدد درشتگرد لیمو عمانی یک قاشق غذاخوریزعفران دم کرده 2 قاشق غذاخوریدارچین ¼ قاشق مرباخورینمک و فلفل سیاه، روغن و زردچوبه به مقدار کافی طرز تهیه مرحله اولابتدا لپه را حداقل از 2 ساعت قبل خیس میکنیم تا نفخ آن گرفته شود. در ادامه پیاز را به صورت نگینی خرد میکنیم و به همراه کمی روغن داخل یک قابلمه مناسب میریزیم و روی حرات ملایم تفت میدهیم.مرحله دومپس از اینکه پیاز سبک شد، دارچین را به همراه مقداری زردچوبه و فلفل سیاه به پیاز اضافه میکنیم و چند لحظه دیگر تفت میدهیم تا پیاز با ادویه ها یکدست شود. در ادامه گوشت را خرد میکنیم و به قابلمه اضافه میکنیم.مرحله سومگوشت را به خوبی تفت میدهیم تا تغییر رنگ بدهد و کمی سرخ شود، سپس لپه را آبکشی میکنیم و به قابلمه اضافه میکنیم، لپه را یک دقیقه تفت میدهیم. سپس 3 پیمانه آب جوش به قابلمه اضافه می کنیم و درب آن را میگذاریم.مرحله چهارمپس از گذشت یک ساعت سیب زمینی را پوست میگیریم و به صورت کامل درون قابلمه میاندازیم تا بپزد. مجددا درب قابلمه را میگذاریم و اجازه میدهیم گوشت و لپه به مدت 45 دقیقه تا یک ساعت دیگر بپزند تا کاملا نرم شوند.مرحله پنجمپس از اینکه گوشت به طور کامل پخت، آب آن را ضاف میکنیم و کنار میگذاریم، سپس لپه را و گوشت را با هم درون یک قابلمه مناسب میکوبیم یا با گوشتکوب برقی به طور کامل پوره میکنیم تا کاملا یکدست شوند.مرحله ششمدر ادامه یک لیوان از آب گوشت را به مخلوط لپه و گوشت اضافه میکنیم و قابلمه را روی حرارت قرار میدهیم و به صورت مداوم مواد را هم میزنیم تا قیمه کشدار شود. در ادامه باقیمانده آب گوشت را به قابلمه اضافه میکنیم.مرحله هفتمسیب زمینی را هم به صورت جداگانه میکوبیم و به قابلمه اضافه میکنیم، سپس رب گوجه فرنگی را به همراه کمی روغن در یک تابه کوچک به خوبی تفت میدهیم تا طعم خامیاش گرفته شود، سپس به قابلمه اضافه میکنیم. خورش را خوب مخلوط میکنیم تا سیب زمینی و رب گوجه فرنگی با لپه و گوشت مخلوط شوند، سپس مقداری نمک به همراه زعفران دم کرده و گرد لیمو عمانی اضافه میکنیم و هم زدن را ادامه میدهیم تا مواد با هم ترکیب شوند.مرحله هشتمدر این مرحله باید هم زدن خورش را تا زمانی که کش دار شود و آب اضافی آن کشیده شود ادامه دهیم. توجه داشته باشید که این خورش به صورت کم آب سرو میشود، در پایان پس از اینکه خورش آماده شد آن را به همراه شکرپلو یا برنج کته سرو میکنیم. لخ لخ ماهی از جمله برترین غذاهای بوشهری میتوان از دمپخت ماهی بوشهری یا همان لخ لخ ماهی نام برد. این غذا یکی از لذیذترین خوراکهای پلویی بوشهر است. معمولا لخ لخ ماهی بوشهری به دو صورت پخته میشود که تفاوت عمده آن در استفاده از لیموعمانی و تمبر هندی است.