آریا بانو - خبرآنلاین /میوهها و سبزیجات تازه از سالمترین غذاهایی هستند که میتوانید بخورید. این محصولات مملو از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهایی هستند که سلامت عمومی را تقویت کرده و به پیشگیری از بروز بیماریها کمک میکنند. زینب کامرانی: محصولات تازه ممکن است همیشه در دسترس نباشند، بنابراین اقلام فریزشده به عنوان یک جایگزین مناسب و کاربردی هستند، به ویژه در مناسبتها و تعطیلات که نیاز به آمادگی زیادی برای صرفهجویی در وقت و تلاش دارد.اما آیا فرآیند فریز کردن میتواند به افزایش ارزش غذایی این محصولات بیشتر از انواع تازه فروخته شده در بازارها کمک کند یا ممکن است به خلاف آن منجر شود؟ چگونه فرآیند تولید خوراک انجام می شود؟ میوهها و سبزیجات در عرض چند ساعت پس از چیدن منجمد میشوند. برای جلوگیری از پلاسیدگی، فاسد شدن یا قهوهای شدن این محصولات با شستن، سپس پوست کندن، بریدن یا خیساندن برای مدت کوتاهی در آب جوش یا بخار تهیه و آماده مصرف میشوند. به میوههایی که معمولاً آب پز نمیشوند تا بافت و شکل اصلی خود را از دست ندهند، شکر، لیموناد یا ویتامین سی اضافه میکنند تا فاسد نشوند. میوهها و سبزیجات اغلب قبل از انجماد سریع در دمای پایین، بستهبندی میشود، به طوری که محتوای آب بلافاصله کریستال شده و به هنگام منجمد شدن، از نمناک شدن و پلاسیده شدن محصول جلوگیری میکند. این فرآیند همچنین آسیب به ساختار میوه یا سبزی را کاهش میدهد و به حفظ مواد مغذی آن تا زمانی که ممکن است کمک میکند. از آنجایی که فرآیند فریز به این روش و با این سرعت انجام میشود، اغلب محصولات فریزشده ارزش غذایی خود را بیشتر از انواع تازه فروخته شده در بازارها حفظ میکنند، تا زمانی که بیش از یک سال کامل فریز نشده باشند.
مواد مغذی در محصولات تازه و فریزشده در طول ذخیرهسازی کاهش مییابد. میوهها و سبزیجات تازه شروع به از دست دادن رطوبت میکنند، بیشتر مستعد فساد و کاهش ارزش غذایی هستند، در حالی که محصولات فریزشده مقدار محدودی از ویتامینها و آنتیاکسیدانها را از دست میدهند. یک مطالعه علمی کاهش مواد مغذی را پس از 3 روز نگهداری در یخچال را نشان داد که در مقایسه با اقلام فریزشده ارزش غذایی آن پایینتر بود. این مورد در میوههای تازه و نرم رایج است. ویتامین سی موجود در سبزیجات تازه نیز بلافاصله پس از برداشت شروع به کاهش می کند و در مدت طولانیتری که ذخیره میشود کاهش مییابد. به عنوان مثال نخود سبز تا 51 درصد از ویتامین سی خود را در 24 تا 48 ساعت اول پس از برداشت از دست میدهد، بنابراین نخود فرنگی فریز شده مغذیتر است. به طور کلی، تحقیقات نشان میدهد که فریز کردن مواد غذایی، ارزش غذایی بیشتری را حفظ میکند و این محصولات حاوی ویتامین سی بیشتر و سطوح بالاتری از برخی مواد مغذی هستند. به عنوان مثال، نخود فرنگی یا اسفناج فریزشده حاوی ویتامین سی بیشتری نسبت به نخود فرنگی تازه یا اسفناج خریداری شده از سوپرمارکت است که چندین روز در خانه نگهداری شده است. خشک کردن انجمادی برخی از میوهها، ویتامین سی آن را در مقایسه با انواع تازه افزایش میدهد، زیرا مایعاتش از دست نمیرود.